Chystáte se do přírody a rádi byste si tam něco ugrilovali? Dejte si však pozor, kde oheň zrovna rozděláte. V přírodě je grilování povoleno pouze na označených místech a i tam musíte vědět za jakých podmínek. Jak se tedy vyvarovat nálepce “vandal” nebo případné pokutě a zároveň si užít bezpečného grilování?

Jaká místa jsou ke grilování určena?

Místa, která jsou určena ke grilování jdou lehce poznat. Označení bývá v podobě ohniště s vybetonovanou či kamennou plochou, která slouží k postavení grilu. Tyto plochy můžete najít například kolem řek, splavů, zřícenin hradů, atd… Veřejná místa na grilování najdete i v Praze a dalších větších městech, obvykle bývají označována jako "veřejná pikniková místa" nebo "veřejná ohniště".

Kde je grilování naopak zakázáno: 

  • ve vzdálenosti menší než 50 m od lesa,
  • v rezervacích, chráněných krajinných oblastech nebo v národním parku,
  • na soukromém pozemku bez souhlasu vlastníka,
  • při regulaci nařízení místní vyhláškou například v období sucha,
  • v blízkosti zemědělských kultur nebo hořlavých předmětů,
  • v blízkosti chráněných druhů živočichů nebo jejich případných hnízd.

Jaký gril vybrat na cesty

Pro milovníky kempování se nabízí široká škála pomocníků pro vaření a grilování v přírodě. Jejich volba se bude odvíjet od prostoru v autě i od toho, zda bude na místě dostupná elektrická zásuvka nebo raději použijete alternativy jako plyn nebo dřevené uhlí:

  • Plynový gril - tento gril se pyšní velmi jednoduchou manipulací. Stačí jen zapojit propan-butanovou lahev nebo plynovou kartuši a jako doma u plynového sporáku otočit příslušným uzávěrem. Výhodou je také možnost regulace teploty a také to, že se nemusí dlouho roztápět.
  • Plynový vařič - skvěle se hodí pro milovníky kempování. Díky jeho skladnosti a malé hmotnosti se například při turistice vleze i do malého batůžku.
  • Elektrický gril - je to takzvaný bezkouřový gril. Nemusíte si u něj dělat hlavu s dokupováním paliva nebo pracnějším podpalováním. Mějte však na paměti, že k jeho obsluze potřebujete zásuvku.
  • Gril na dřevo nebo uhlí - jsou skvělou volbou v případě, že si potrpíte na tradičním grilování, praskání či vůni dřeva s tím spojenou.

Ke grilování v přírodě nebo na cestách je v první řadě potřeba vybrat gril, který bude skladný nebo skládací a snadno přenosný. Tyto požadavky velice dobře kategorie "cestovní grily". Nabízí velmi praktické grily s kompaktními rozměry a nízkou hmotností od značek Big Green Egg nebo Citi Chef. V nabídce nechybí ani praktické stolní grily

Jak si grilování v přírodě naplánovat a na co nezapomenout

Po volbě vhodného grilu i místa už jen stačí nakoupit oblíbené maso, koření, pečivo, omáčky a pití. Dopředu si také ještě doma můžete připravit jako přílohu čerstvou zeleninu nebo salát. 

Do piknikového koše dále přibalte kelímky, příbory, tácky, kapesní nůž, ubrousky i příslušné grilovací náčiní (kleště, pohrabáč, atd…). Je také třeba myslet na zápalky, podpalovač a topivo, protože bez toho byste oblíbený pokrm neugrilovali.

Na vybrané místo si můžete předem zavolat a zjistit, zda je na místě uhlí nebo dřevo, které můžete využít. Pokud ano, tak si ho nemusíte brát s sebou. Další velkou výhodou je zdroj pitné vody v okolí, v opačném případě si ji vezměte s sebou v čistém kanistru.

Na co si dát pozor při grilování

  • Seznámení s grilem - Než začnete gril používat řádně prostudujte návod na jeho obsluhu. V žádném případě se nevyplatí ho jakýmkoliv způsobem vylepšovat. Po přečtení návodu vyberte místo, kde bude gril stabilní a zabráníte tak jeho převrhnutí. Berte na vědomí, že umístění by mělo být dostatečně daleko od hořlavých předmětů.
  • Ratolesti, domácí mazlíčci - Dbejte zvýšené opatrnosti v přítomnosti dětí i domácích mazlíčků. Stačí chvilka nepozornosti a mohou se rozpáleného grilu dotknout a popálit se, nebo jej převrhnout.
  • Podpalování grilu - Podpálení raději provádějte samotným podpalovačem určeným k tomuto účelu. V případě použití hořlavých látek vystavujete nebezpečí jednak sebe, ale i lidi ve vašem okolí.
  • Ochranná zástěra - Je dobré použít i grilovací zástěru, která vás ochrání před ušpiněním či případným propálením vašeho oblíbeného oblečení. Také si dejte pozor na dlouhé rukávy (při grilováním si je raději vyhrňte).
  • Ukončení grilování - Po ukončení grilování ve volné přírodě je třeba dbát zvýšené opatrnosti a oheň dobře uhasit. V případě grilování na otevřeném ohništi je nakonec důkladně prolejte vodou. Gril na dřevěné uhlí nejlépe uhasíte použitím víka a přidušením ohně, následně nechte gril i uhlíky dobře vychladnout. Nikdy nevysypávejte zbylé nedohořelé uhlíky a popel jen tak do volné přírody, i když se mohou zdát zchladlé, snadno se stane, že se znovu rozhoří. Pokud grilujete u veřejného ohniště, můžete je vyhodit tam a zalít vodou. Plynový či elektrický gril pouze vypněte, vyčistěte a počkejte na jeho schladnutí, ať se nepopálíte při manipulaci s ním. 

Jak ugrilovat nejlepší maso

Grilování je úplně jednoduché, pokud víte, jak na to. V případě, že se budete držet následujících pravidel, bude vaše maso chutnat jako od šéfkuchaře. Můžete se také nechat inspirovat našimi recepty na grilování

Správně připravené maso

Abyste měli například steak dobře udělaný, je potřeba si jej připravit. Maso před grilováním nesolte. Sůl vylučuje z masa vodu a povrch masa je trvale mokrý. Pak nemůže vzniknout karamel, který dává masu krásnou zlatavou barvu. S předstihem naložte maso do marinády. Bude mít vyváženou a výraznou chuť. Těsně před grilem otřete, aby šťáva nekapala na uhlíky. Nezapomeňte jej včas vytáhnout z lednice, aby jeho teplota uvnitř dosáhla ideálně pokojové teploty.

Teplota grilu

V případě, že položíte maso na nedostatečně rozpálený gril, neudělá na povrchu krustu a neodhadnete dobře stupeň propečení. Gril raději na začátku rozpalte více, než méně. Pokud plánujete rychlé grilování (například večeře pro rodinu) použijte dřevěné uhlí. Rychle se rozehřeje, ale hoří kratší dobu. Půjde-li na gril více porcí, jsou vhodnější brikety, které hoří delší dobu. V možnosti okamžitého grilování, ale nic nepřekoná plynový gril.

Píchání do masa

Tomu se rozhodně vyvarujte a to i při přípravě masa. Pokud maso propíchnete, vyteče cenná šťáva. Na otáčení a přesouvání tak nepoužívejte vidličku, ale vemte do ruky kleště.

Marinády

Ještě před vložením masa z marinády na mřížku grilu je potřeba maso osušit. Zamezíte odkapávání přebytečné šťávy na uhlíky. Jako správný mistr grilu tak eliminujete vznik zapáchajícího kouře, připalování a tvorbu karcinogenních látek.

Při přípravě marinády se vyvarujte použití medu. Během grilování med karamelizuje a může zkomplikovat běžnou údržbu grilu. Pokud ho chcete i přesto použít, potřete jím maso až ke konci grilování nebo použijte grilovací desku či pánevJe dokázané, že mokré marinády se dostanou jen nepatrně pod povrch masa, a proto zkuste vyzkoušet i marinádu suchou. Suchá marináda je směs koření, které se vmasíruje do masa a vytvoří se velice chutná krustička

Grilování na cestách vanem/obytným vozem

Grilování v kempech, případně na cestách, s sebou nese zvláštní atmosféru. Ugrilovat si vlastní steak, nebo jinou pochoutku, při cestě do Chorvatska nebo na piknik do přírody, je skvělý zážitek. Jídlo připravené na grilu totiž chutná úplně jinak. Zde se vám ještě více vyplatí důsledná a pečlivá příprava a plánování. 

Co mít na paměti před cestou

  • V případě, že plánujete cestu po ČR i do zahraničí obytným vozem nebo vanem, nezapomeňte sjednat cestovní pojištění a to ještě než vyrazíte.
  • Myslete na zlaté pravidlo “beze stopy”. To znamená, že po opuštění místa nepůjde poznat, že jste na něm kempovali. S veškerým respektem k přírodě si odpadky berte s sebou a vyhoďte na vhodném místě s odpadkovým košem.
  • Vynechejte kempování na soukromých cestách nebo pozemcích.
  • Sledujte předpověď počasí. Pokud bude pršet a vy si vyberete místo na poli, možná bude těžké se odtamtud ráno “vyhrabat”. Další nebezpečí může hrozit v lese například pádem stromu. Ideálním místem je rovný a pevný povrch. Nejlépe s krásným výhledem a poblíž vody.