Jídlu z grilu se nic nevyrovná, ještě když si ho navíc připravíte sami na své zahradě ve společnosti rodiny nebo přátel. Pro skvělé zážitky z grilování je ovšem důležité se o gril dobře starat a pravidelně ho čistit. Správnou údržbou grilu si zajistíte i jeho delší životnost a snáze udržíte jeho vzhled takový, že se s ním budete rádi pyšnit před návštěvami. Uvidíte, že s našimi tipy bude čištění grilu hračka.

OBSAH ČLÁNKU:

Kdy a jak často čistit gril

Ideální je, pokud můžete s čištěním grilu začít hned po grilování, dokud je gril ještě teplý, ale zároveň dostatečně vychladlý na to, abyste se nepopálili. Pokud nemůžete gril vyčistit hned, pusťte se do toho alespoň druhý den. Věřte, že před příštím grilováním by se vám chtělo ještě méně, a navíc vše na grilu nepříjemně zaschne, a čištění je pak o to namáhavější.

 

Připravte si vhodné pomůcky

1 Škrabka na nerezové rošty

Škrabka se hodí především na odstranění hrubých nečistot a napečených zbytků potravin, které se přichytí na nerezový grilovací rošt. Odolnou škrabku z nerezové oceli s dlouhou rukojetí můžete v případě potřeby použít i v průběhu grilování.

2 Kovové kartáče

Mezi příslušenstvím na čištění grilů můžete vybírat z široké nabídky kartáčů, ať už s nerezovými nebo mosaznými štětinami. Mosazné štětiny jsou dostatečně šetrné na grilovací rošty a desky z litiny a smaltu, nerezové se naopak hodí na čištění odolných nerezových roštů. K dostání jsou také pomůcky, které kombinují funkci kartáče a škrabky.

3 Houbička

Houbička s abrazivní vrstvou (jemnou drátěnkou) je dost jemná na to, aby nepoškodila méně odolné části grilu, ale zároveň dokáže odstranit nalepený tuk a zaschlé zbytky.

4 Pomůcky na čištění hořáků

Na čištění hořáků plynových grilů pořídíte speciální kartáče. Jejich pravidelným používáním předejdete ucpání hořáků. Vhodné příslušenství nejlépe vyberete přímo u prodejce dané značky grilu.

5 Čističe grilu

Čističe grilu jsou speciální čisticí prostředky, které dokážou odstranit mastnotu, extrémní nečistoty a zapečeniny. Nejlepší je si nechat doporučit čistič přímo od prodejce grilu, aby byl vhodný na konkrétní materiál. Na nerezové části grilů používejte specializované přípravky na nerez.

6 Papírové utěrky a hadry

Při čištění grilu se potýkáte s velkými nečistotami a mastnotou, a proto se určitě hodí mít po ruce mimo hadrů i papírové utěrky, které můžete po použití jednoduše vyhodit. Na otření a vyleštění vnějšího pláště grilu jsou vhodné švédské utěrky.

7 Tlakové myčky nebo parní čističe

Na čištění grilu můžete vyzkoušet i pomocníky pro dům a zahradu, u kterých by vás to možná ani nenapadlo. Nikdy ale nepoužívejte vysokotlaké myčky nebo parní čističe na čištění hořáků či tlačítek plynových grilů, nepoužívejte je však ani na jiné choulostivé části. Vyčištění zašlého nerezového roštu s nimi ovšem může být překvapivě snadné.

8 Ochranný obal

Pokud chcete, aby vám gril vydržel dlouho v perfektním stavu, uchovávejte ho v suchu a čistotě. Malý přenosný gril snadno schováte doma nebo třeba v garáži, u velkých plynových grilů ale oceníte ochranný obal na zakrytí grilu.

Jak vyčistit rošt

Nejlepší je čistit gril kovovým kartáčem průběžně mezi grilováním jednotlivých várek jídla. Rošt se tak bude snáz čistit i po použití, a jídlo se pak zároveň nebude tolik připékat.

Po grilování opět ještě horký rošt očistěte kovovým kartáčem přímo na grilu. Následně ho pomocí rukavic otočte a očistěte kartáčem i z druhé strany. Na odolný nerezový roštpoužívejte kartáč s nerezovými štětinami a měkčí mosazný nebo nylonový kartáč na litinové a smaltované rošty. Pokud je rošt hodně ušpiněný, pomozte si speciálním čističem na grily

Následně můžete rošt otřít ještě vlhkým hadříkem, abyste se setřely saze a další jemné nečistoty. Rozhodně ho potom ale utřete do sucha, ať nedáte šanci rzi.

Po vychladnutí je gril připravený na čištění topeniště a dalších částí. Zde postupujte podle druhu grilu.

Pozor na bezpečnost: Když čistíte rošt kovovým kartáčem, vždy ho potom důkladně otřete, abyste z grilu odstranili ocelové štětiny, které se mohly z kartáče během čištění uvolnit. Nebylo by dobré, kdyby se při grilování dostaly do jídla.

 

Jak čistit a udržovat gril na dřevěné uhlí?

  • U grilu na dřevěné uhlí pravidelně pečujte o grilovací rošt. Proceduru čištění přizpůsobte materiálu roštu.
  • Ihned po každém použití odstraňte z grilu zbytky dřevěného uhlí a vysypte vyhaslý popel, který se usazuje na dně. Popel může blokovat průduchy ve spodní části grilu, a tím může omezit cirkulaci vzduchu, která je důležitá i pro správnou rovnoměrnou teplotu při grilování. Zároveň má popel schopnost absorbovat vzdušnou vlhkost a může tak způsobit rezivění topeniště.
  • Po odstranění popela můžete dočistit i vnitřní část grilu. K seškrábání nečistot použijte například dřevěnou špachtli. Postupujte opatrně, obzvlášť pokud je vnitřek kotle smaltovaný, ať neodřete smalt až na litinu, která je pod ním.
  • Alespoň 1x za sezónu očistěte vnější plášť grilu jemným mýdlovým nebo jarovým roztokem. Můžete použít dokonce i speciální čistič. Následně vše dokonale utřete do sucha, abyste zabránili korozi. Čistý gril uchovávejte v suchu pod ochranným krytem.

Pozor na bezpečnost: nikdy nehaste žhavé uhlíky v grilu vodou! Nejen že je to nebezpečné, ale také tato směs vody a popela na dně grilu urychluje korozi.

 

Jak čistit a udržovat plynový gril?

Plynové grily sice nevyžadují tolik čištění po každém použití jako grily na dřevěné uhlí, ale ani tak byste je neměli zanedbávat. Dopřejte jim důkladnou péči zejména na začátku a na konci každé sezóny. Mezitím se věnujte běžné údržbě.

  • Po ukončení provozu uzavřete přívod plynu.
  • Podobně jako u grilů na dřevěné uhlí se věnujte nejprve očistě roštu.
  • U plynových grilů bývá vnější konstrukce z nejrůznějších materiálů, což je třeba při jejich údržbě zohlednit. U většiny materiálů nic nezkazíte hadříkem navlhčeným v jemném mýdlovém nebo jarovém roztoku, kterým můžete otřít vnější plášť i vnitřek víka. Pokud potřebujete silnější čištění, pořiďte si speciální čistič na daný povrch. Vyzkoušet můžete i houbičku s jemně abrazivní vrstvou, dejte si ovšem pozor na poškrábání.
  • Cokoliv na grilu navlhčíte, musíte vždy pečlivě utřít do sucha.
  • Vnitřek topeniště očistěte dřevěnou nebo plastovou špachtlí od napečených zbytků jídla a tuku.
  • Pravidelně čistěte plynové hořáky. Signálem, že je to zapotřebí, mohou být nerovnoměrně hořící plameny. Postupujte podle návodu na grilu. K čištění vnitřku hořáků nejlépe poslouží drát, vnějšek hořáků se pak čistí kovovými kartáči.
  • Nádobu na sběr tuku pravidelně kontrolujte a podle potřeby vyprazdňujte i během grilování. Po ukončení grilování ji opět vylejte a umyjte.

Pozor na bezpečnost: před manipulací s hořáky i jakýmkoliv dalším servisem grilu se rozhodně vždy ujistěte, že je uzavřený přívod plynu.

 

Domácí vychytávky a babské rady

Potření roštu olejem

Často doporučovaným trikem, který má zamezit připékání jídla a usnadnit následné čištění roštu, je jeho potření slabou vrstvou oleje. Nepoužívejte obyčejný kuchyňský olej, ale speciální ochranný olej na rošty, který je nehořlavý.

Octová voda

Nejste spokojení s čistotou roštu ani po suchém čištění kovovým kartáčem? Zkuste rošt namočit do roztoku vody a octa v poměru 1:1. Nechte roztok působit, a následně rošt dočistěte kartáčem nebo houbičkou a utřete do sucha.

Jedlá soda – univerzální pomocník

Z jedlé sody a vody vytvořte pastu a naneste ji na grilovací rošt. Poté drhněte kartáčem nebo houbičkou, dokud se rošt nebude znovu lesknout. Po dokončení otřete zbytky čistící pasty.

Pivo, cibule nebo raději káva

Někdo nedá dopustit na poněkud bizarní metody čištění, a před drhnutím kartáčem potírá ještě horký grilovací rošt rozkrojenou cibulí, nebo například zchladlý rošt namáčí do piva nebo kávy, která má díky své kyselosti uvolnit usazené nánosy.

Noviny a hliníková fólie

Na vyleštění nerezového roštu se hodí zmuchlané noviny nebo hliníková fólie. Uvidíte, že se bude lesknout jako nový.