Zahradní kuchyně se pod českými pergolami začaly objevovat v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Hlavní motivací k jejich stavbě bylo trávit více času s rodinou a na čerstvém vzduchu. Ovšem zatímco v počátcích si lidé ven dávali podomácku vyráběné stoly s integrovaným turistickým vařičem, dnes si venku snadno zařídíte plnohodnotnou designovou kuchyň.

Obvykle se kuchyně budují pod pergolou či pod altánkem, to kvůli zastínění i jako ochrana před deštěm. V dnešních venkovních kuchyních totiž narazíte na elektrické varné desky, malé ledničky, dřezy s baterií a samozřejmě i grily. Kromě jídla se myslí také na pití, proto se dá pořídit třeba skříň na výčepní zařízení.

Každá zahradní kuchyně je svým způsobem specifická

Vnitřní kuchyně je vždycky třeba tvořit na míru podle toho, jak moc jste v domácnosti zvyklí vařit, jestli potřebujete hodně úložného prostoru na potraviny, zda toužíte po myčce a potřebujete velký mrazák apod. Pro zahradní kuchyně platí to stejné. Budují se vždycky na míru podle toho, jak je plánujete používat.

Ještě před hledáním letní kuchyně je tedy nutné si položit otázky:

  • Jak často se v letní kuchyni bude vařit?
  • Co všechno se venku bude vařit?
  • Kolik nádobí a kuchyňských pomůcek bude třeba venku uchovávat?
  • Pro kolik lidí se bude nejčastěji jídlo připravovat a jaký prostor je potřeba vymezit?

Podle toho velmi rychle zjistíte, co všechno by vaše venkovní kuchyně měla obsahovat, respektive jaký nábytek, komponenty nebo vybavení do ní potřebujete. Ve venkovních kuchyních je z pochopitelných důvodů vhodné vše umisťovat do uzavíratelných a povrchově odolných skříněk. Lednici, PB láhev i výčepní zařízení díky tomu schováte a navenek nikdo neuvidí, co uvnitř skrýváte.

Zděná cihlová zahradní kuchyně pod pergolou s vestavěným grilem

Před zařízením kuchyně myslete prakticky

Venkovní kuchyně obvykle nebývají zamýšlené k velkému a složitému vaření. Slouží k přípravě pokrmů zejména, když přijde návštěva, abyste nemuseli odbíhat do domu, nebo k přípravě jednodušších jídel. Přesto by měla mít aspoň prostor 3 × 4 metry, aby se vám v ní dobře pohybovalo. Není dobré, když do kuchyně musíte chodit přes celou zahradu, přece jen občas bude třeba pro něco zaskočit domů.

Ačkoliv zní vaření venku na čerstvém vzduchu jako sen, ostré sluneční paprsky doplněné horkem sálajícím z plotny ho dokážou proměnit v noční můru. Ideální tedy je umístit venkovní kuchyni do stínu či tam, kde příliš nesvítí. Případně se dá vymyslet nějaké odstínění formou zdí pergoly, venkovních žaluzií apod.

Letní venkovní kuchyně v pergole

Letní kuchyně svépomocí?

Venkovní kuchyně se dá zařídit i svépomocí. Pokud ale sníte o kuchyních, jaké vídáte v časopisech o bydlení, raději se poraďte s odborníky. Prodávají se modulární sestavy, ze kterých si kuchyni poskládáte podle svých představ, takže nejste ničím omezení. V takových kuchyních se dá nějak vyřešit a naplánovat na míru podle vašich potřeb. V sektorových zahradních kuchyních se počítá i s vestavěným grilem, pokud ovšem preferujete volně stojící grily ani to není problém.

A jak je to s cenami? Pokud vás zajímají ceny za profesionální, funkční a krásné řešení venkovní kuchyně, podívejte se přímo na našich webových stránkách Gabasol.cz. Nabízené kuchyně jsou vhodné i do gastronomických provozů.

Jsme specializovaná výrobní společnost z Českých Budějovic. V našich řadách najdete odborníky, ale zároveň milovníky dobrého masa, kteří mají při grilování rádi pohodlí a praktičnost. Všechny tyto požadavky jsme spojili s naší dlouholetou zkušeností ve výrobě z kvalitní nerezové oceli pro gastronomické podniky a vrhli jsme se do autorské tvorby kvalitních venkovních kuchyní. Ukážeme vám, jaké podoby může zahradní kuchyně mít.

Zahradní kuchyně Gabasol s vestavěným grilem a lednicí - nerez + dřevo

Tipy na články a inspiraci při plánování venkovní kuchyně:

NÁVOD: Jak si vybudovat vlastní venkovní kuchyni

Venkovní kuchyně – 40 venkovních kuchyní pro vaši inspiraci

Nejúžasnější venkovní kuchyně

Venkovní letní kuchyně – fotogalerie a inspirace: